Uvodna riječ

Osnivači Narodnog evropskog saveza Bosne i Hercegovine smatrali su da je bosanskohercegovačkom društvu i državi potrebna nova politika. Zato su odlučili da na tu potrebu odgovore prijedlogom i odlukom da se u bosanskohercegovačkom društvu po prvi put pokrene ukrupnjavanje političke scene i njena rekonstrukcija u svim područjima života.

Neprihvatljivost trenutnog stanja u bosanskohercegovačkom društvu potvrđena je siromaštvom, korupcijom, nezaposlenošću, neefikasnošću administracije i nezadovoljavajućim razvojem u svim područjima politike, ekonomije i kulture.

Kao načelnici Starog Grada (Sarajevo) i Cazina Ibrahim Hadžibajrić i Nermin Ogrešević uvidjeli su probleme na najnižem nivou vlasti. Puni su energije i htijenja, želje da svoje iskustvo prenesu na više nivoe vlasti.

Vlast mora biti brža, a institucije funkcionalnije. Težiti ćemo ekonomskom napretku Bosne i Hercegovine i zaustavljanju odlaska mladih. Nećemo se baviti drugima, nego isključivo potrebama našeg stanovništva u Bosni i Hercegovini.

Mnogo toga treba promijeniti u državi. Procese trebamo vratiti u institucije Bosne i Hercegovine i zalagati se za transparentnost u radu svih nivoa vlasti. Prioriteti su definirani, na njima ćemo i raditi u nastavku. Lažna obećanja, demagogija i populizam u ovom političkom projektu nemaju mjesta.