O nama

Osnivači Narodnog evropskog saveza Bosne i Hercegovine smatrali su da je bosanskohercegovačkom društvu i državi potrebna nova politika. Zato su odlučili da na tu potrebu odgovore prijedlogom i odlukom da se u bosanskohercegovačkom društvu po prvi put pokrene ukrupnjavanje političke scene i njena rekonstrukcija u svim područjima života.

Neprihvatljivost trenutnog stanja u bosanskohercegovačkom društvu potvrđena je siromaštvom, korupcijom, nezaposlenošću, neefikasnošću administracije i nezadovoljavajućim razvojem u svim područjima politike, ekonomije i kulture.

1 Navedenu konstataciju moguće je jasno vidjeti u stanju bosanskohercegovačkih građana kojima bi svi oblici političkog djelovanja trebali služiti. Ali, postojeća politička djelovanja su daleko od služenja građanima i odgovornosti za njihovo stanje. Zato mi, unutar Narodnog evropskog saveza Bosne i Hercegovine, namjeravamo raditi u korist zanemarenog dijela bosanskohercegovačkog društva, i na taj način pomoći mu da preuzme odgovornost za svoju političku i ekonomsku budućnost. Narodni evropski savez Bosne i Hercegovine se neće zalagati radi stjecanja vlasti radi vlasti, kako je to slučaj s gotovo svim sadašnjim oblicima političkog organiziranja u našoj državi. Za nas je politička vlast sredstvo, a ne cilj. To sredstvo nužno je za realiziranje suverenosti političkog naroda. A ta suverenost naroda i odgovornost za nju iščezli su iz vidika trenutno vladajućih politika. Zato je poziv Narodnog evropskog saveza Bosne i Hercegovine jednostavan: Članovi i prijatelji, preuzmimo političku vlast u svoje ruke i ne dopustimo da nam iko, mimo nam i iznad nas, preuzima, obećava i daje ono što pripada isključivo nama!

2. Da učinimo to što možemo i moramo potrebno je da tu gdje živimo, u neposrednom dodiru jednih s drugima, u našem prirodnom prostoru, preuzmemo odgovornost i postanemo poduzetni ljudi koji žive od onog što zarađuju, a zarađuju u poslovima koji sami planiraju, vode i realiziraju. Pred svakim čovjekom u našem društvu i našoj državi potrebno je otvoriti mogućnosti slobodnog poduzetništva kako bi prirodna bogatstva, postojeća i nova umijeća, osjećanja bivstvovanja svojim na svome, postali osnova viđenja i građenja nove i sretnije bosanskohercegovačke budućnosti. Svaka politička vlast mora služiti tome.

3. Sadašnja politička vlast se ponaša kao da to čime upravlja pripada njoj lično, a time zapravo širi strah kod građana Bosne i Hercegovine, nositelja državnog suvereniteta. Dato povjerenje uglavnom nije opravdano. Zato mi u Narodnom evropskom savezu Bosne i Hercegovine smatramo da odgovornost prema građanima mora biti dovedena u središte svakog političkog djelovanja.

Puni smo energije i htijenja, želje da svoje iskustvo prenesemo na više nivoe vlasti. Kao načelnici Starog Grada (Sarajevo) i Cazina, vidjeli smo koji su to problemi na najnižem nivou vlasti. Vlast mora biti brža, a institucije funkcionalnije. Težiti ćemo ekonomskom napretku Bosne i Hercegovine i zaustavljanju odlaska mladih. Nećemo se baviti drugima, nego isključivo potrebama našeg stanovništva u Bosni i Hercegovini. Mnogo toga treba promijeniti u državi. Procese trebamo vratiti u institucije Bosne i Hercegovine i zalagati se za transparentnost u radu svih nivoa vlasti. Prioriteti su definirani, na njima ćemo i raditi u nastavku. Lažna obećanja, demagogija i populizam u ovom političkom projektu nemaju mjesta.

Ova država treba svakog dobronamjernog i otvorenog čovjeka.