Novosti

S tribine NES-a u Novom Sarajevu poručeno: Imamo pravo na uspjeh!

Nakon tribine Narodnog evropskog saveza u Centru, večeras je održana još jedna tribina Općinske organizacije Novo Sarajevo u Dječijoj kući.
Tribini su prisustvovali, između ostalih, predsjednik NES-a Nermin Ogrešević, zamjenik predsjednika stranke Ibrahim Hadžibajrić, predsjednik Glavnog odbora NES-a Mirza Batalović, predsjednik Općinskog odbora Novo Sarajevo Nedim Salihagić, koordinator Regije 6 – Sarajevo Haris Selmanović, zastupnik NES-a u Parlamentu FBiH Zlatko Kravić, vijećnice NES-a Dženana Hadžimahmutović i Lejla Begović, te mnogi drugi gosti, prijatelji i simpatizeri NES-a.
S tribine je poručeno da imamo pravo na uspjeh i da trebamo težiti ka pozitivnom rezultatu.
Ogrešević je, između ostaloga, poručio da je pred nama ozbiljan posao, te da shodno tome trebamo brzo reagirati, kao i da trebamo pružiti podršku Denisu Bećiroviću kao zajedničkom kandidatu za člana Predsjedništva BiH.
-Činjenica je da dosadašnja vlast, ne samo u ovom mandatu, nego i u svim prethodnim, nema dovoljno rezultata. Ova država se može i mora uspješnije voditi.
Mi, koji predstavljamo NES, radimo na drugačiji način, jer smo navikli da pred narod izlazimo s konkretnim djelima. Timski smo igrači, koji bi znali i koji znaju šta treba mijenjati u našem sistemu. Promjene i boljitak neće doći preko noći, velika je borba pred nama, a ona je višeslojna.
Činjenica da ljudi odlaze, da gubimo demografski kapacitet, pokazatelj je (ne)uspješnosti onih koji su vladali do sada. Treba nam više radnih mjesta, trebaju nam više plaće, viši standardi – kazao je Ogrešević.
Hadžibajrić je istakao da se predstavnici NES-a imaju čime ponositi kada je u pitanju njihovo dosadašnje političko djelovanje.
-Imamo šta i reći i pokazati. Naš dugogodišnji rad i političko djelovanje očituju se kroz mnogobrojne projekte, iza kojih trebamo ponosno stajati. Smatramo da smo ujedinjena politička opcija na političkoj sceni u Bosni i Hercegovini, te da smo po tome izrazito prepoznatljivi – objasnio je Hadžibajrić.
Batalović je, između ostaloga, istakao da je težnja Narodnog evropskog saveza usmjerena ka evropskom putu, ali da on neće odustati od bh. tradicije.
-Zalagat ćemo se za reformu obrazovnog sistema u BiH kako bismo proizvodili kvalitetan kadar, ali isto tako osigurali kvalitetne preduvjete za njihov ostanak i normalan život u našoj domovini – istakao je Batalović.
Salihagić se u svom obraćanju osvrnuo na rad i djelovanje Općinske organizacije Novo Sarajevo, na čijem je čelu od osnivanja.
-Država BiH, da bi sačuvala svoju suverenost i tradiciju, mora ulagati u mlade i obrazovane ljude i boriti se za njihov napredak ovdje. Naš put je težak, ali ste nas odabrali da hrabro i zajedno koračamo njime – kazao je Salihagić.
Selmanović je, prije svega, poručio da ne smijemo biti pasivni posmatrači.
-Obećali smo da vas nećemo razočarati, da ćemo raditi, a to smo i dokazali.
Moramo početi razmišljati racionalno, produktivno, moramo se uozbiljiti i podržati ljude koji mogu, hoće i koji su dokazani u realnom sektoru.
Mi smo pobunjenici 21. stoljeća koji imaju misiju i koji će je iznijeti do kraja – rekao je Selmanović.
Kravić je poručio da se predstavnici Narodnog evropskog saveza bore za pravdu, socijalni mir ove države, obrazovanje i zdravstvo.