Novosti

Ogrešević: Federalne vlasti ponovo ponižavaju borce

Informacija, kojom se danas pohvalila Federalna vlada, da će boračkim kategorijama isplatiti po 100 maraka jednokratne novčane pomoći, novo je poniženje za borce.
Navodi se ovo u reakciji Nermina Ogreševića, predsjednika Narodnog evropskog saveza Bosne i Hercegovine (NESBiH).
-U vremenu strahovite inflacije, kada je sve dramatično poskupjelo, prije svega osnovne životne namirnice, dijeliti boračkim kategorijama po 100 maraka uvreda je i udar na dostojanstvo najboljih sinova ove zemlje i njihovih porodica.
Ništa manja uvreda nije ni pojašnjenje da se 100 KM može dobiti samo po jednoj osnovi, pa pripadnici boračkih kategorija, koji su i penzioneri, dobit će samo 100 KM kao penzioneri. Uz to, po 100 KM neće dobiti korisnici egzistencijalne novčane naknade s kantonalnog nivoa koji su nezaposleni i mlađi od 57 godina.
Ovo je još jedan u nizu dokaza loše politike aktuelnih federalnih vlasti, koje su, usljed poskupljenja, a na ime poreza i akciza, ubrale stotine miliona maraka više od planiranih sredstava, a štede preko leđa boraca i socijalno najosjetljivih kategorija.
Podjela mizernih 100 maraka dolazi uoči izbora, pa ne treba sumnjati da je i ovo jedan u nizu predizbornih poteza, jer aktuelne vlasti računaju da će sa 100 KM kupiti naklonost i glasove oko 100.000 pripadnika boračke populacije. Varaju se! Obraz i dostojanstvo istinskih patriota ove zemlje ne mogu se kupiti sa sto maraka.
Zbog toga pozivamo Vladu FBiH, koja raspolaže budžetom, koji će iznositi daleko više od planiranih pet i po milijardi maraka, da napravi konkretne programe pomoći pripadnicima boračkih kategorija, a ne da ih ponižava i iskorištava uoči svakih izbora i pokušava kupiti mizernom jednokratnom pomoći – navodi Ogrešević.