Novosti

Ogrešević: Dodik se opasno približio crvenoj liniji, radi nešto što se niko nije usudio

Politička situacija u Bosni i Hercegovini na rubu je eskalacije, prvenstveno usljed zaoštravanja retorike predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika kojoj svjedočimo od formiranja vlasti na državnom nivou, a posebno nakon najave da će predstavnici političkih partija u Republici Srpskoj danas u Narodnoj skupštini RS potpisati zajedničku izjavu kojom se tretira državna imovina, ali i niz drugih pitanja.
Dodik je ovaj put otišao i korak dalje i opasno se približio crvenoj liniji, najavljujući da će uraditi nešto što se od potpisivanja Dejtona niko nije usudio – uvesti nadzor i kontrole na granicama entiteta. U nacrtu zajedničke izjave navodi se da se „zadužuje Vlada RS da nastavi započete pregovore sa Vladom FBiH s ciljem definisanja granične linije između RS i FBiH”. Najveću zabrinutost javnosti izaziva skandalozna tačka u kojoj se “obavezuje MUP RS da formira posebnu organizacionu jedinicu unutar MUP-a koja će vršiti nadgledanje granice između entiteta”.
Iako se Dodik konstantno poziva na Ustav, podsjećamo ga da je upravo Ustav BiH u Članu 1, Stav 4 – Kretanje roba, usluga, kapitala i lica precizirao: „Postoji sloboda kretanja širom Bosne i Hercegovine. Bosna i Hercegovina i entiteti neće ometati punu slobodu kretanja, lica, roba, usluga i kapitala širom Bosne i Hercegovine. Nijedan entitet neće provoditi bilo kakvu kontrolu na granici između entiteta“.
Upozoravamo Milorada Dodika da Ustav Bosne i Hercegovine nije švedski sto, pa da može uzimati šta mu odgovara u datom trenutku i tumačiti ga kako on to želi. Bilo kakve aktivnosti na granicama entiteta predstavljaju antiustavno djelovanje i ozbiljno krivično djelo, koje su policijski i pravosudni organi dužni ekspresno sankcionirati.
Pozivamo članice PIC-a i visokog predstavnika za BiH da zaustave Dodikov drski pokušaj narušavanja ustavnog poretka i ugrožavanja mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini. Svi koji budu nijemo posmatrali ovakve antitustavne i antidržavne aktivnosti, faktički odobravaju Dodikov napad na državu Bosnu i Hercegovinu.