Kravić za Raport: Mi smo primjer kako ne treba finansirati zdravstvo. Bolnice treba natjerati da rade

Početkom februara Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, odnosno ministri SDA i HDZ-a, glasali su protiv prijedloga da se Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš” u Sarajevu uplati pet miliona KM. Umjesto toga dali su joj dva miliona KM

U burnim reakcijama na ovakvu odluku istaknuto je da se radi o prljavoj preizbornoj igri vladajućeg dvojca (SDA i HDZ), koji je zaboravio na bitan podatak da je Opća bolnica u KS zdravstvena ustanova koja je u toku pandemije pružila 500.000 pregleda, a preuzela više od milion usluga.

Drugačije smo se ponašali

“Samo u prošloj godini kroz covid ambulantu je prošlo više od 10.000 hiljada pacijenata, a paralelno se odvijao i redovni program, tako da je u prošloj godini urađeno više od 8 hiljada operacija, a na bolničkom liječenju bilo više od 13.000 pacijenata, što je rekord u višedecenijskom postojanju ove bolnice. Od dolaska novog menadžmenta, jula mjeseca 2020. godine, u ovoj ustanovi je urađeno više od 500.000 pregleda i pruženo više od dva miliona usluga”, naveli su tada u saopćenju iz Opće bolnice.

Je li ovo dovoljno novca, kakav je zdravstveni sistem u Kantonu Sarajevo, između ostalog su teme o kojima smo razgovarali sa Zlatkom Kravićem, nekadašnjim direktorom Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš” i članom NES-a.

Kravić kaže kako je ovo teško komentarisati iz njegove perpektive.

“Opća bolnica je bila dosta podržana i od Kantona Sarajevo. Mogu samo da kažem da, kada sam ja bio direktor, to su bila druga vremena i mi smo se drugačije ponašali. Doduše, bilo je i dosta manje uposlenih, ma dosta se razlikovalo. Mi nismo željeli da ono što postoji na Kliničkom centru razbijamo. S druge strane, sada dolazi do pokušaja da se od Opće bolnice pravi Klinički centar. To je bilo aminovano i od Kantona, ali i od politike”, istaknuo je Kravić.

Dodao je kako Opća bolnica nikada ne može biti Klinički centar te da je mnogo razloga za to.

“Opća bolnica nema suportove u laboratoriji, ali i mnogim drugim stvarima. Opća bolnica nema ni potrebe da razvija pojedine grane i discipline koje postoje u Kliničkom centru, jer se troši novac. Svakako, ima tu krivice Kliničkog centra. Smatram da Opća bolnica nije bila niti u jednom slučaju kapacitirana da prihvati sve te pacijente. A onda, dolazi korona koja je tražila svoje. Korona jeste tražila dodatne zaposlene, otvaranje odjela…”, pojašnjava Kravić.

Trebaju se mijenjati neke stvari

Na naše pitanje šta bi trebalo mijenjati u zdravstvu i gdje najviše kočimo, Kravić kaže da ima nekoliko bitnih faktora.

Prije svega, kaže da ne smijemo se nikako ponašati kao da je pandemija prošla.

“Pandemija je tu i moramo naučiti da živimo i radimo sa pandemijom. Moramo građanstvo naučiti da živi i radi sa pandemijom. Ne smiju se zanemariti covid pacijenti, ali ni ostali pacijenti, hronični pacijenti, dijabetičari, asmatičari, epilaptičari… Dakle, sve to se mora raditi paralelno sa pandemijom. Druga stvar, ono za šta se ja zalažem kao zastupnik u Federalnom parlamentu posljednih sedam godina, je način finansiranja zdravstva. Mi smo primjer kako ne treba finansirati zdravstvo”, kazao je Kravić za naš portal.

Smatra da postoje određeni parametri po kojima se novac dijeli, ali podsjeća da postoji rebalans u kojem su, kako on navodi, stvari najopasnije.

“To funkcionira tako da jedna vlast daje u rebalansu najviše KCUS-u, a kada se promijeni, Općoj. I uopće se ne vode najbitnijim parametrom, a to je rad. Dakle, svugdje u svijetu novac se daje bolnici onoliko koliko su radili i koliko su pacijenata imali i posla obavili. Cijeli svijet to radi, samo BiH to ne radi. Taj sistem će natjerati i Klinički centar da radi, jer ako ne bude radio neće dobiti novac. Treba to valjda jednom promijeniti”, pojašnjava nekadašnji direktor Opće bolnice.

Između ostalog, naveo je kako je jedan od problema i taj što zdravstvene ustanove ne vode uvijek profesionalci, koji imaju znanje zdravstvenog menadžmenta.

“To dok ne bude zaživjelo, dešavat će se da se moraju podmirivati dugovi zdravstvenih ustanova”, kazao je Kravić.

U NES me privukla atmosfera koja vlada u stranci

Na samom kraju osvrnuo se i na svoj prelazak u NES, čijim je članom postao u martu.

“Prešao sam u NES, jer me privukla atmosfera koja vlada u toj stranci. Razlikuje se puno od atmosfere u drugim strankama. Drugarska je. Ako je nešto obećano, to mora biti ispunjeno, što je vrlo rijetko u političkim krugovima. To me privuklo, a potom i ciljevi NES-a. To je stranka koja će očuvati tekovine svega što je u ovoj državi dobro, mijenjati ono što ne valja. Ono što sam vidio kako se radi me oduševilo. Stranka mladih ljudi koji su spremni da rade i da mijenjaju politiku”, zaključio je Kravić za Raport.