Novosti

Sastanak Ogreševića i ambasadora Reillyja: Prioritet novih bh. vlasti treba biti ekonomska budućnost zemlje

U Centrali Narodnog evropskog saveza BiH u Sarajevu danas su se sastali predsjednik NES-a Nermin Ogrešević i britanski ambasador u Bosni i Hercegovini Julijan Reilly.
Ogrešević i Reilly su razgovarali o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, s posebnim osvrtom na evropski put Bosne i Hercegovine i važnost dobijanja kandidatskog statusa, kao i na napredak naše zemlje ka članstvu u NATO-u.
Ambasador Reilly još jednom je potvrdio da Ujedinjeno Kraljevstvo podržava suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, te da će nastaviti snažno podržavati napredak BiH na putu ka EU i NATO-u.
Sagovornici su se složili da je potrebno što prije formirati vlasti nakon izbora, kako bi se krenulo s radom na prioritetima i fokus usmjerio na ekonomska i socijalna pitanja. Konstatirano je i da je potrebno nastaviti s reformama u pravosuđu, ubrzati razvoj energetskog sektora, snažnije raditi na infrastrukturnom razvoju, izgradnji saobraćajnih komunikacija i proizvodnji hrane.
Ogrešević i Reilly dijele stav da prioritet novih bh. vlasti treba biti ekonomska budućnost zemlje, umjesto dosadašnje prakse izazivanja stalnih političkih kriza.