Novosti

Ogrešević nakon sastanka u Briselu: Pred BiH su bolji dani, ohrabruje pristup čelnika EU

U Briselu je jučer podržan Politički sporazum o principima za osiguranje funkcionalne BiH koja ostvaruje iskorake na putu ka EU. Narodni evropski savez BiH predstavljao je predsjednik stranke Nermin Ogrešević i predsjednik Glavnog odbora Mirza Batalović.
                                                                         
-Sporazumom smo ponovili svoju opredijeljenost za očuvanje i izgradnju mirne, stabilne, suverene i nezavisne funkcionalne evropske države Bosne i Hercegovine.
Hvala predsjedniku Evropskog vijeća Charlesu Michelu, koji je organizirao sastanak.
Nažalost, sporazum nije jednoglasno prihvaćen i to je slika BiH, koju su neki od učesnika sastanka od početka željeli poslati iz evropske prijestonice. Međutim, probosanske stranke, među kojima je i NES, aktivno su učestvovale i nisu im prepustile da sami vode proces.
Ohrabruje pristup čelnika EU, koji su iznijeli jasan stav da žele vidjeti napredak Bosne i Hercegovine, i kada su u pitanju procesi u našoj zemlji, ali i na njenom evropskom putu.
Uprkos svim pokušajima opstrukcija, optimista sam da su pred nama bolji dani, posebno jer u borbi za jaču, razvijeniju, evropsku BiH imamo prijatelje u Briselu i domaće snage koje su tu borbu spremne iznijeti – naveo je Ogrešević.