Novosti

Ogrešević na obilježavanju Dana Grada Cazina poručio: “Oslobodili smo se sami”

U nastavku vam donosimo obraćanje u cijelosti Nermina Ogreševića, predsjednika NES-a i gradonačelnika Cazina, na obilježavanju Dana Grada Cazina.
-Hvala svima koji su danas došli na obilježavanje Dana Grada Cazina i manifestaciju „Pečat slobodi“ i obradovali mene i naše građane.
Danas je Dan našeg grada, čestitam svima nama ovaj značajan datum za nas. Mislim da smo odabrali dobar datum i na neki način da 6. august sublimira tu našu trogodišnju borbu, jer mi smo našu borbu završili pobjedom.
Ustvari, mi smo i bili na državnoj granici, ali spajanjem sa slobodnim svijetom, kad je mogao ići protok ljudi, roba, simbolička je, naravno, ta sloboda i zaista ona jeste nama taj dan i došla i mi smo se za to i borili.
Tog 6. augusta bilo je i nama jasno da smo odbranili našu državu Bosnu i Hercegovinu, samo je pitanje bilo kako će biti skrojen i kakvog će sadržaja biti mirovni sporazum.
Cazin je dao značajan doprinos, mi smo imali četiri brigade, bilo je Cazinjana u svim brigadama Petog korpusa, ali i u drugim korpusima, od Sedmoga pa dalje, naše Armije. Preko 11 i po hiljada Cazinjana je prošlo kroz jedinice Armije, i mogu reći da te brojke pokazuju da su Cazinjani, naravno, dali značajan doprinos.
Međutim, naš Peti korpus, mislim da dijelimo mišljenje i s onima koji nisu iz Krajine, dao je, zasigurno, ogroman doprinos u odbrani naše domovine. To se pokazalo i oslobodilačkim akcijama, kad smo oslobodili naše gradove u Krajini i kad smo zaustavljeni od Međunarodne zajednice da ne uđemo u Prijedor i Banjaluku.
Znači, sve je to politika. Politika je, naravno, bila i u ratu. Bosni i Hercegovini je Međunarodna zajednica uvela embargo na uvoz oružja. Ja sam, kao mladi borac, bio isfrustriran što smo morali ratovati bez osnovnih sredstava.
To smo mi uradili, to su uradili borci Petog korpusa. Prema tome, ovo što političari iz susjednih zemalja izjavljuju, aktueliziraju, znaju oni šta su činjenice. Dobro su oni obaviješteni. Imaju oni arhive, imaju službe koje se bave analizama i znaju oni koliki je doprinos Petog korpusa.
Prema tome, Peti korpus je, zasigurno, doprinio oslobađanju okupiranih hrvatskih teritorija trogodišnjom borbom, zadržavanjem velikih srpskih snaga na nama, a uostalom, mi smo Splitskim sporazumom, naša dva predsjednika – predsjednik Izetbegović i predsjednik Tuđman su potpisali deklaraciju-sporazum, gdje je omogućeno da kao partneri, kao saveznici, uđemo u operacije koje su se tad pripremale.
Niko nas nije oslobodio. Uzajamno smo u nekim trenucima jedni drugima pomogli i to je činjenica, ali svi to znaju – ovo je dnevna politika. Uostalom, ovo je njihov doživljaj Bosne, kao plijena. Svako od ovih politika hoće politički ili teritorijalno komad Bosne. To je činjenica, istina i to i dan-danas egzistira.
Međutim, mi moramo biti ponosni, mi smo pokazali karakter, snagu, odlučnost.
Kako smo imali embargo, mi smo, uz velike žrtve, uspjeli pobijediti naše neprijatelje. Tu istinu znaju svi i mi smo ponosni na naša dostignuća. Naš najbolji odgovor jeste da budemo jači. Mi moramo ekonomski jačati, moramo imati više para, moramo jačati naše institucije, koje se brinu o našoj sigurnosti, ali i institucije koje brinu o našem zdravlju, obrazovanju i svemu onome što treba imati jedna država.
Ja vas pozivam da radimo na takvoj izgradnji naših institucija, a to ćemo uraditi, naravno, zajedno, svjesni da jedino na takav način možemo odvratiti sve one koji nam ne misle dobro, da pomisle da urade bilo šta.
Najbolje je biti jak, balans moći čuva mir. I mi na to imamo zakonsko pravo, kao državljani ove zemlje, imamo i kao zemlja pravo, kao i što smo imali pravo da kao priznata zemlja od UN-a možemo kupovati oružje za sebe, ali nama je to bilo zabranjeno i nas je to koštalo hiljade naših saboraca, zato što smo mi morali goloruki ići na najmodernije oružje. I nas je zaista koštalo.
Prema tome, trebamo sami sebi vjerovati, a s prijateljima trebamo sarađivati. Naš je narod davno rekao: „U se i u svoje kljuse“.
Mi se trebamo, prije svega, uzdati u sebe, a onda će nam i prijatelji lahko pomoći, a neprijatelji će znati kakva je naša snaga i na čemu mi stojimo – zaključio je Ogrešević.