Novosti

Emrić: Ako Schmidt nametne kratkoročna rješenja, NES napušta koaliciju

Zastupnik NES-a u Parlamentu BiH Jasmin Emrić rekao je da će NES napustiti koaliciju i parlamentarnu većinu ako visoki predstavnik Christian Schmidt nametne kratkoročna rješenja u izmjeni Izbornog zakona kako bi se formirala Vlada Federacije BiH

“NES ostaje pri tome da se ne podržavaju kratkoročna rješenja. Ako Christian Schmidt nametne takvu odluku, mi u tom slučaju nismo voljni da učestvujemo u radu takve Vlade. Izalazimo iz te većine i neka traže neku drugu većinu bez nas. Nama nije problem SDA i ne držimo nikoga u neizvjesnosti. Ne sjedimo na dvije stolice, a podržali smo druge da sjede u stolicama i na državnom i federalnom nivou”, istakao je Emrić i dodao da će ako bude potrebe razgovarati i sa SDA.

Dodaje kako će ovaj zapetljani čvor oko imenovanja Vlade BiH vjerovatno morati rješavati visoki predstavnik.

“Mi smo predložili zaključak da pokrenemo institucionalne razgovore i takva je situacija da se moraju ti razgovori pokrenuti. Do sada je to bilo uz predstavnike međunarodnih aktera koji su nam uvijek govorili da razgovaramo između sebe”,  rekao je.

Na pitanje da su Trojka i HDZ su uporni da ne sjede sa SDA, Emrić kaže: “Mi podržavamo stav da se razgovara sa svima i predložili smo takav zaključak koji nikoga ne isključuje. Zato i razgovaramo da vidimo da li ovaj čvor možemo raspetljati. Da pokušamo približiti stavove koje nama određuje sudbinu.”

Za kraj je rekao kako su u narednim danima spremni razgovori NES-a sa HDZ-om, HDZ 1990, SDA, DF-om.

“Mi vidimo prepreku u ustavnom sistemu jer je dao nadležnost potpredsjedniku, e sada on ima politički stav za koji smatram da nije dobar. Ako imamo političku volju kroz parlamentarnu većinu, bilo bi odgovorno da da potpis. Oni imaju sad takav politički stav u SDA. Danas je bio sastanak klubova stranaka Osmorke. Sutra ćemo razgovarati sa HDZ 1990 i Narodnom republikanskom strankom, pa isto tako sa SDA i DF i četvrtak sa HDZ. Niko od stranaka nije rekao da ne želi razgovarati”, kaže Emrić.