Novosti

Premijer USK Mustafa Ružnić pisao Christianu Schmidtu: “Život, a nikakav suživot”

Premijer USK Mustafa Ružnić uputio je pismo visokom predstavniku u BiH Christianu Schmidtu povodom najavljenog donošenja odluke o izmjeni Izbornog zakona BiH i Ustava FBiH:

Poštovani gospodine Schmidt,

obraćam Vam se kao premijer Vlade Unsko-sanskog kantona, ali i kao građanin države Bosne i Hercegovine.

U svjetlu Vaših najava o nametanju izmjena Izbornog zakona imam potrebu i dužnost podsjetiti Vas na nekoliko važnih činjenica.

Unsko-sanski kanton jedini je kanton u BiH u kojem se oduvijek i bez iznimke provode dosljedno sva prava svih građana, bez obzira na nacionalnu pripadnost, a o zastupljenosti svih smo u kontinuitetu oslonjeni na Ustavom zagarantirana prava.

Vrlo je važno da znate da su se u posljednjoj agresiji na Bosnu i Hercegovinu u ovom dijelu države svi građani zajedno borili za njenu odbranu u jedinicama Petog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine i Hrvatskog vijeća obrane i da su ove vojne formacije u oba slučaja popunjavali građani svih nacionalnosti, a da nikada nisu došle u međusobni sukob.

Također, morate znati da u Unsko-sanskom kantonu ni danas u javnom životu ne postoji tema zvana suživot, jer je to za nas oduvijek bio život. Zajednički, isti, podjednak, ni po čemu opterećen nacionalnim ili vjerskim podjelama.

Jasno i glasno Vam poručujemo da ovaj dio države Bosne i Hercegovine  zaslužuje i treba imati svoje predstavnike u Domu naroda ispred svih građana i da nemate pravo uskratiti nam takvu vrstu slobode.

Kao zajednica i kao narod koji je vijekovima najdržavotvorniji dio BiH, pridružit ćemo se svim političkim, državnim i vjerskim institucijama koje osuđuju Vaše nametanje izmjena Izbornog zakona, jer kao građani Unsko-sanskog kantona ne možemo i nećemo nijemo promatrati stvaranje trajnih etničkih podjela i uništavanje države za kakvu smo se borili, a to je Bosna i Hercegovina – zemlja svih njenih građana!