Novosti

Ogrešević: Zabraniti Dritanu Abazoviću da se više ikada pojavi u Potočarima

Izjava premijera Crne Gore Dritana Abazovića da genocid nije počinjen nad Bošnjacima, nego nad ljudima, nije nespretna, nego svjesno negiranje i relativiziranje genocida počinjenog u Srebrenici. Navodi se u reakciji Nermina Ogreševića, predsjednika Narodnog evropskog saveza BiH.
-Abazović je ovo izgovorio na mjestu najvećeg zločina u Evropi nakon Drugog svjetskog rata. Svjesno je zanemario suštinu, a to je da je više od osam hiljada ljudi ubijeno zato što su bili muslimani, Bošnjaci, a ne zato što su bili – neki ljudi.
Genocid je skup krivičnih djela izvršenih sa namjerom da se potpuno ili djelimično uništi nacionalna, etnička, rasna ili religiozna grupa, kao takva. Upravo ove kvalifikacije su dokazane u Sudu u Hagu.
Šta se krije iza ovih izjava Abazovića, koje su direktno negiranje genocida i uvreda žrtvama na mjestu koje je simbol stradanja Bošnjaka, pokazat će vrijeme i dalje političko djelovanje Abazovića. Zasad je jasno da je on današnji skup u Potočarima iskoristio za svoje političko djelovanje u Crnoj Gori.
Dotad pozivam sve nadležne da Dritanu Abazoviću zabrane da se više ikada pojavi u Potočarima – navodi se u reakciji Ogreševića.