Novosti

Ogrešević za FTV: Loše je što niko iz Republike Srpske nije bio pozvan na pregovore u Neumu

Nermin Ogrešević, predsjednik Narodnog evropskog saveza (NES) BiH bio je gost u posljednjem izdanju Rezimea Federalne televizije. Ogrešević je, između ostalog, kazao da je loše što niko iz Republike Srpske nije bio pozvan na pregovore u Neumu.

-Mislim da bi se zajednički trebalo tražiti rješenje, a rješenje treba tražiti na nivou čitave BiH. Olako se prešlo, a za nas u NES-u je to neprihvatljivo, da je ideja o indirektnom izboru odbijena na način da to za RS nije prihvatljivo. Mislim da smo mi sa nivoa FBiH jedinstveno trebali zauzeti stav o rješenju ili usaglasiti se i tražiti da se ta rješenja dogovore na nivou čitave BiH – istakao je Ogrešević.

Ogrešević ističe da nisu došli do faze da govore o asimetričnim rješenjima.

-Bavili smo se prvo rješenjima kako je ponuđeno. Bavili smo se integritetom izbornog procesa, ograničenim izmjenama Ustava a da ispoštujemo presude Evropskog suda za ljudska prava, Izbornog zakona, domova naroda i nadležnosti i blokadama u Federaciji. Kroz te teme su se mogla vidjeti različita mišljenja i sudaranja i u principu nismo došli do tačke da bi mogli reći da imamo nekakav dogovor ili otvorena vrata da možemo dogovoriti taj jedan cjeloviti paket. Nije završeno ništa do kraja u tom pregovaračkom postupku i ja ne dijelim optimizam drugih da se u ovoj fazi i ovom kapacitetu mogu napraviti neki značajniji dogovori bez uključivanja sviju.

Mi u NES-u smo spremni uvijek razgovarati, ali imamo stavove i nećemo ništa uraditi što bi značilo dalje devastaciju države i stvaranje prostora za nove podjele, za nove presude Evropskog suda za ljudska prava, za nefunkcionalnost države. To su neki okviri i neke granice kojih se mi držimo – rekao je Ogrešević.

Navodi da je u Neumu HDZ bio na jednoj, a sve druge stranke iz Federacije na drugoj strani.

-Prvi prijedlog je bio neprihvatljiv. Bitna su dva principa – omogućiti svakome aktivno i pasivno biračko pravo i jednaka ili približno jednaka vrijednost glasa. Često su ta dva principa na neki način bila suprotstavljena. Mislim da nam je skučen prostor ako se bavimo samo rješavanjem pitanja ovih reformi i promjena koje moramo uraditi ako budemo radili samo na terenu Federacije. Sugerirao bih da se ovim ozbiljnim pitanjima bavimo na nivu države, u širokom formatu, da svi sudionici imaju jednak nivo odgovornosti – kazao je Ogrešević.

Na pitanje šta je sljedeći potez HNS-a odgovara: “Čuo sam da će biti Sabor. Vidjet ćemo, očekujem možda neke tvrde stavove, ali vjerovatno će biti neke reakcije. U postojećem ustavnom okviru nema prostora za treći entitet. Za nas je ovo što se radi u RS-u nasilje, tumači Ustav kako ko hoće.”

O partnerstvu Dodika i Čovića kaže da je to specifičan odnos.

-Često tu ima frustracija i poruka koje nisu dobre, nisu dobronamjerne prema državi i onome što se dešavalo zadnjih 30 godina, a nisu zasnovane ni na činjenicama – rekao je predsjednik NES-a.

Ističe da su Palmer i Eichhorst u Neumu ponudili koncept elektorskog glasanja.

-Ponudili su da izmjene Ustava idu u pravcu da stoji da BiH ima tri člana Predsjedništva, da se dva biraju iz Federacije, jedan iz RS-a, bez nacionalnih odrednica. To je bilo neprihvatljivo za HDZ – poručio je Ogrešević.

Naglašava da NES ima svoje crvene linije preko kojih neće ići.

-To je dalja podjela BiH, stvaranje pretpostavke za podjelu naše države. Za nas su prihvatljive normalne regule i regulative gdje ćemo s jednom dobrom namjerom tražiti najbolja rješenja – zaključio je Ogrešević.

Kompletan intervju pogledajte OVDJE