Novosti

Hadžibajrić za Anadoliju o pregovorima u Neumu: Ako se vi ponašate kao uvrijeđena mlada, morate reći zašto ne želite, odnosno dati neko rješenje

Sarajevska općina Stari Grad doživjela je preporod u posljednjih 10-ak godina, bilježi konstantan porast broja turista i najposjećenija je destinacija u Bosni i Hercegovini, ističe u razgovoru za Anadolu Agency dugogodišnji načelnik ove općine i zamjenik predsjednika Narodnog evropskog saveza (NES) BiH Ibrahim Hadžibajrić.

Hadžibajrić je komentarisao i aktuelnu političku situaciju, konkretnije pregovore o izmjenama Izbornog zakona BiH, koji su proteklih dana vođeni u Neumu. Ispred NES-a u Neumu su boravili predsjednik Nermin Ogrešević i član Predsjedništva stranke Jasmin Emrić.

Smatra da u pregovorima neće doći do bilo kakvog pomaka sve dok određene političke partije budu imale zakovane stavove i ne budu željele odstupiti od onoga što su zacrtali. Dodaje da je svakako bilo potrebno otići u Neum i učestvovati u pregovorima.

„Nažalost, neke političke partije nisu učestvovale, po mom skromnom mišljenju, napravile su grešku jer treba razgovarati. Ako se vi ponašate kao uvrijeđena mlada, morate reći zašto ne želite, odnosno dati neko rješenje ili kazati na koji način doći do rješenja”, poručuje Hadžibajrić.

U svakom slučaju, dodao je, ako i ne dođe do izmjena Izbornog zakona, izbori u Bosni i Hercegovini u oktobru će biti održani.

“Vidjet ćemo šta poslije izbora, kako će se neke stvari složiti, jer ovo stanje je najgore. Mi živimo jedan život gdje vlast u Federaciji nikad nije zaživjela već osam godina. Od 2014. imate jednu izvršnu vlast, promijenili su se ljudi u Parlamentu (Predstavničkom domu Parlamenta BiH, op. a.) i Domu naroda, sve ostalo je isto”, kaže Hadžibajrić.

Postavlja pitanje zašto se ne uvede institucija vanrednih izbora, te kaže kako je to pitanje od kojeg svi bježe. Zašto se ne smanje ovlasti i ne kaže tačno šta je to domen vitalnog nacionalnog interesa, a ne da se on poteže za sve i svašta, mišljenja je Hadžibajrić.

“Vidjet ćemo šta će se desiti u narednih mjesec dana. Bojim se da vrijeme prolazi, da smo već zakasnili, to je trebalo biti završeno još prošle godine. Ono od čega svi bježe, a krucijalno je važno, jeste da se izbori provedu na jedan legalan način, da na izborima više ne odlučuju brojači, već birači. To su neke stvari koje može riješiti i OHR zajedno sa Centralnom izbornom komisijom, to nije domen Izbornog zakona”, navodi Hadžibajrić.

Smatra kako se treba ugledati na primjer Slovenije, koja tokom izbora unajmljuje potrebnu tehniku za praćenje transparentnosti izbornog procesa.

Pregovori u Neumu pokazali su jasno da po tom pitanju postoje određena neslaganja unutar same “trojke”, odnosno stranaka koje čine vladajuću većinu u Kantonu Sarajevo. Predstavnici Naroda i Pravde su bili u Neumu, dok su Naša stranka i Socijaldemokratska partija bile stava da u Neum ne treba ići.

Hadžibajrić, nekadašnji lider Nezavisne bosanskohercegovačke liste (NBL), koja je činila tadašnju “sarajevsku četvorku”, na pitanje da li pregovori u Nemu mogu uticati na sudbinu “trojke”, odgovora:

“Očito da još uvijek nisu našli politički konsenzus. Mislim da su pogriješili ovi što nisu otišli na pregovore. Trebali su otići, to je moje mišljenje. U svakom slučaju treba razgovarati i pregovarati. Ako se želi ići zajedno na izbore u oktobru, ‘trojka’ će morati naći svoj zajednički jezik kada je u pitanju Izborni zakon, a zašto ne i promjene samog Ustava, jedno bez drugog ne ide”, zaključuje je Hadžibajrić.

 

Kompletan intervju pročitajte OVDJE